Enschede zet volop in op verkiezing Fietsstad 2020
Enschede zet volop in om in 2020 dé fietsstad van Nederland te zijn. Sinds juni 2016 is Advier in opdracht van de gemeente Enschede betrokken bij deze campagne. De rol daarin van Advier ligt op het gebied van marketing, bewustwording en gedragsverandering.

De start van de ‘Enschede Fietsstad 2020’ campagne bestond uit een teaser-campagne om inwoners van Enschede kennis te laten maken met de slogan Enschede Fietsstad 2020 en hen te wijzen op de bestaande fietsvoorzieningen in Enschede en de toekomstige plannen.
Doormiddel van ‘fietsstuurtjes’, die met tijdelijke street graffiti gespoten waren op diverse plekken in de stad, konden de inwoners en bezoekers van Enschede kennismaken met de campagne Enschede Fietsstad 2020. Als teaser zijn er 100 stuurtjes in één nacht geplaatst op fietspaden, straten en trottoirs. De URL van Enschede Fietsstad is daar een aantal weken later bijgespoten.
In vervolg daarop zijn er tal van acties en uitdagingen opgezet om fietsers comfortabeler, veiliger, leuker en meer te laten fietsen. En uiteraard investeert de gemeente Enschede flink in goede en veilige fietsvoorzieningen. Zo zijn er sinds de start van de campagne al 4 fietsstraten en 2 nieuwe fietsstallingen geopend.
De SMART in Twente app
Slimme technologie kan op een leuke manier worden ingezet om gedragsverandering te bereiken. De ‘SMART in Twente-app’ speelt hierin een belangrijke rol. Doormiddel van het gebruik van de app, waar de gemeente Enschede de initiatiefnemer van is, worden fietsers beloond voor de kilometers die zij maken in Enschede. De SMART app wordt tijdens de fietscampagne als tool ingezet bij meerdere acties en uitdagingen. Advier ontwikkelt en coördineert alle fietsuitdagingen en voert campagne om zoveel mogelijk fietsers deel te laten nemen.
Concrete acties zijn o.a.:
- Introductie nieuwe snelfietsroutes
Om inwoners van Enschede en van specifieke stadswijken te betrekken bij de opening van nieuwe snelfietsroutes zijn via de app acties aangemaakt, waarbij fietsers beloond worden voor het gebruik van de nieuwe snelfietsroutes. Zo zijn bijvoorbeeld fietsers via de app uitgedaagd om 10x over de fietsstraat in de wijk Wooldrik te rijden. Ze verdienen daarmee een waardebon, die te besteden is bij verschillende ondernemers in Enschede.
- Sneller groen
Een van de meest recente ontwikkelingen is een proef met het sneller groen krijgen bij verkeerslichten door het gebruik van de SMART app. Enschede is de eerste stad waar dit gebeurt met een slimme app. Stel dat je op de fiets zit en een verkeerslicht nadert. Je telefoon stuurt dan automatisch een berichtje naar de centrale die de verkeerslichten aanstuurt. De centrale weet dat je eraan komt en zorgt ervoor dat je groen krijgt. Ook al zit je telefoon in je tas. Dit is geen toekomstmuziek, binnenkort wordt deze innovatie gerealiseerd in Enschede.
Daarnaast verkort de gemeente ook de wachttijden bij een groot aantal verkeerslichten. Daarmee krijgen fietsers meer prioriteit en daardoor kunnen ze vlotter doorfietsen.
- Fietsen naar de sportclub
Ook bij het belonen van specifieke doelgroepen wordt er gebruik gemaakt van de SMART app. Een leuk voorbeeld van gericht belonen, is de fietsactie die gericht is op leden van sportclubs. Met deze actie is het mogelijk te fietsen voor een financiële bijdrage voor de club. Dit sparen gebeurt door gezamenlijk te fietsen en km’s te maken. Deze kilometers worden geregistreerd via de SMART app.
Met beloningsacties, de inzet op fietsveiligheid, goede fietsvoorzieningen en het promoten van de e-bike is er al lange tijd veel aandacht voor de fietser. Als inwoners van Enschede tevredener zijn met het fietsklimaat en meer gaan fietsen, dan is Enschede een echte fietsstad. We blijven dus goed kijken naar het resultaat dat het voor fietsers oplevert. Als Enschede de titel van Fietsstad 2020 zou winnen, dan is dat de kers op de slagroom.
Advier blijft – ook de komende periode – een betrokken, creatieve en innovatieve partner van Enschede Fietsstad.