SMART Groen – App geeft fietsers sneller groen in Enschede

De gemeente Enschede geeft fietsers sneller groen bij verkeerslichten. Enschede is de eerste stad waar dit gebeurt met een slimme app. Na een succesvolle test is dit systeem nu beschikbaar voor iedereen. Omdat Enschede een fietsstad wil zijn, krijgen fietsers meer prioriteit en kunnen ze vlotter doorfietsen.

Sneller groen met SMART-app

Stel dat je smartphone merkt dat je op de fiets zit en een verkeerslicht nadert. Je telefoon stuurt dan automatisch een berichtje naar de centrale die de verkeerslichten aanstuurt. De centrale weet dat je eraan komt en zorgt ervoor dat je groen krijgt. Ook al zit je telefoon in je tas. Het klinkt als toekomstmuziek, maar deze innovatie is gerealiseerd in Enschede.

Blijvende beloningsprikkel

Advier voert in opdracht van de gemeente Enschede de fietscampagne Enschede Fietsstad 2020 uit. Onderdeel van de campagne is het promoten van de SMART-app. Met deze app fietsen inwoners beloningen bij elkaar. Meestal is dit in de vorm van punten. Hoe meer inwoners de app gebruiken, hoe beter de gemeente zicht krijgt op de verkeersstromen in de stad.

Advier is van mening dat dit een leuke manier van belonen is, maar dat de interesse hiervan op een gegeven moment afneemt. Mensen verwijderen dan de app van hun telefoon en dat is juist niet de bedoeling. In de zoektocht naar blijvende prikkels hebben we daarom gezocht naar niet-monetaire beloningen die beter beklijven.

Privileges

Door app-gebruikers bepaalde privileges te geven, stimuleer je om de app te blijven gebruiken. Zo kwamen we op het idee om SMART-groen te installeren. De gemeente werd enthousiast voor dit idee en is hiermee aan de slag gegaan. De techniek is door Vialis ontwikkeld. Mobidot, het bedrijf dat de SMART-app ontwikkelt, heeft de toepassing gekoppeld aan de app.

Succesvolle test

De uitrol van het zogenaamde SMART Groen is begonnen op het Kennispark Twente, de hightech innovatiecampus van Enschede. Begin november 2017 zijn de verkeerslichten op de kruising Hengelosestraat – Auke Vleerstraat als eerste voorzien van dit systeem. Nadat de testfase succesvol is afgerond, is SMART Groen beschikbaar voor iedereen die de app SMART in Twente installeert. Binnenkort worden alle verkeerslichten langs de Hengelosestraat en de Gronausestraat voorzien van SMART Groen.

Hoe het werkt

De onderstaande animatie, gemaakt door Advier, laat zien hoe SMART Groen werkt.

Niels de Vries

Hier komt de biografie van deze gebruiker.