Terugblik op 2020

Aan het eind van 2020 kijken we met Advier terug op een jaar waarin we ondanks de Coronacrisis aan veel mooie projecten hebben mogen werken. Hieronder een kleine greep uit de werkzaamheden van afgelopen jaar.

Uitrol mobipunten De Kop Werkt

Mobipunt met deelauto in Schagen

In De Kop van Noord-Holland heeft Advier de eerste mobipunten geplaatst. De mobipunten zijn opgezet vanuit het regionaal samenwerkingsverband De Kop Werkt! en zijn bedoeld om de bereikbaarheid en leefbaarheid van steden en dorpen in de regio te vergroten. In 2020 zijn er 12 mobipunten geplaatst, het doel is om er eind 2022 meer dan 40 te hebben staan. Door leveringsproblemen van de zuilen door Corona is voor de opdrachtgever een 3D geprinte zuil ontwikkeld van grotendeels gerecycled plastic. Inmiddels zijn we ook bezig met het 3D printen van divers straatmeubilair voor bij de mobipunten.

Lees meer over de mobipunten.

Duurzame Mobiliteit Veluwe

Om de Veluwe duurzaam bereikbaar te houden voor gasten heeft Advier in 2020 een plan ontwikkeld om in te spelen op de verantwoordelijkheid van de ondernemers. Door de ondernemers verschillende tools aan te reiken die zij zelf kunnen toepassen en implementeren wordt verwacht dat het noodzakelijk maatwerk in de snel en voortdurende veranderende wereld van mobiliteit bij de Veluwse gast zullen landen. Daarnaast heeft Advier in 2020 voor de Regiodeal het onderdeel “duurzame mobiliteit” ontwikkeld. Dit is een grootschalig plan waarin het Rijk, de provincie en gemeenten samenwerken om de Veluwe versneld te verduurzamen. Er worden bepaalde “ontvangstlocaties” ontwikkeld waarvandaan toeristen duurzaam de Veluwe kunnen optrekken. Een van die duurzame vervoersmiddelen wordt een Veluwse deelfiets. Advier ondersteunt vier ondernemers op de Veluwe om gezamenlijk een deelfietssysteem op te richten, een deelfiets met een gastheer.

Lees meer over Duurzame mobiliteit Veluwe.

EU projecten Share North en MOVE

Om voorop te blijven lopen in de markt, investeert Advier op eigen risico in projecten. Zo is Advier partner in de Europese projecten SHARE-North (gericht op het verduurzamen van transport in het Noordzeegebied) en MOVE (gericht is op het co-creëren van duurzamere mobiliteitsoplossingen in (semi) landelijke regio’s, kleine stedelijke- en toeristische gebieden) in de INTERREG Noordzeeregio.

SHARE-North
Hoogtepunt van SHARE-North dit jaar was vooral het schrijven van de manual Shared Mobility Rocks, deze wordt in 2021 in hardcopy uitgegeven. Daarnaast was Advier betrokken bij het opzetten van diverse projecten waarbij mobiliteit geïntegreerd wordt in gebiedssontwikkelingsprojecten, zoals de Tangentlocatie, het Bammensterrein en Buurtschap Crailo.

MOVE
Door de toenemende interesse in mobiliteitshubs wordt Advier regelmatig gevraagd door diverse overheden om mee te denken hoe deze nieuwe ontwikkeling passend zou kunnen zijn voor hun uitdagingen. Advier zet zich ook in om kennisuitwisseling tussen de diverse Interreg projecten, met name op het gebied van mobihubs, plaats te laten vinden.

Lees meer over deze Europese projecten

Greendeal autodelen

In opdracht van CROW-KpVV heeft Advier wederom het jaarlijkse dashboard Autodelen gemaakt. Het doel van de Green Deal Autodelen II van 700.000 deelautogebruikers is dit jaar gehaald. Steeds meer Nederlanders zien autodelen als een goede oplossing. Inmiddels is het totaal aantal gebruikers gegroeid naar 730.000. Een stijging van bijna 42 procent ten opzichte van vorig jaar toen er 515.000 gebruikers waren. Het aantal deelauto’s is met 13.000 toegenomen tot 64.000. Voldoende reden om de komende jaren verder te gaan met het stimuleren van autodelen.

Lees hier meer over Greendeal Autodelen

Afronding Enschede Fietsstad 2020

In 2016 is Advier bij de gemeente Enschede begonnen aan een meerjarige fietscampagne met als doel de titel van Beste Fietsstad van 2020 te winnen. In februari van dit jaar was de prijsuitreiking en werd bekend dat Enschede tot de top 5 beste fietssteden van Nederland behoort, en sleepte de stad de prijs voor Beste Grote Fietsgemeente 2020 in de wacht.

Met de uitreiking van deze prijs kwam een einde aan onze jarenlange samenwerking met de gemeente Enschede.

Lees meer over de fietscampagne Enschede Fietsstad.

Beweegchallenge Nijmegen

Advier heeft de uitvoering verzorgd van de Beweegchallenge Groen Gezond en in Beweging Nijmegen. Het doel van de Beweegchallenge was om medewerkers te enthousiasmeren en motiveren meer te bewegen. Maar liefst 16 organisaties gingen de uitdaging aan hebben in 4 weken tijd 110.000 km gewandeld en gefietst. Een fantastisch resultaat!

Lees hier meer over deze challenge.

Portal sQoot & Bike

Voor tweewielerlease bedrijf sQoot & Bike heeft Advier een online portal ontwikkeld. In deze portal beheert sQoot & Bike eenvoudig de vloot aan fietsen en klanten. Ook geeft de software een duidelijk overzicht van alle werkgevers, werknemers en fietsendealers die bij hen zijn aangesloten. Ook deze partijen hebben hun eigen inlog op het platform en kunnen daar al hun zaken rondom hun leasefiets en contracten beheren.

Lees hier meer over de portal van sQoot & Bike

Slim naar Antwerpen

Ook in 2020 verzorgde Advier de backoffice van het project fietskortingsregeling van Slim naar Antwerpen. Inmiddels hebben 3494 deelnemers actief meegedaan aan het project. Zij verruilde hun auto voor de fiets voor hun woon-werkverkeer. Zij ontvangen hiervoor een korting voor de aanschaf van een nieuwe fiets of onderhoudsbeurt van Slim naar Antwerpen en dragen hiermee bij aan een stad die goed bereikbaar blijft tijdens de grote infrastructurele werkzaamheden. En het draagt bij aan een goede gezondheid en schoner milieu.

Lees meer over het project Slim naar Antwerpen

Seabubbles

Seabubbles, Virtek, de Duurzaamheidsfabriek en DEAL zetten een samenwerkingstraject op om via simulated engineering en 3D modellering het digitaal ontwerpen van multifunctionele aanlegplaatsen voor watertaxi’s te realiseren. We willen voor onszelf en voor andere bedrijven inzichtelijk maken wat de meerwaarde is van dit soort technologieën en wat ervoor nodig is om ze effectief in te kunnen zetten. In de samenwerking brengt Virtek met name de kennis in op het gebied van digital engineering. Wij leveren de omschrijvingen aan van verschillende type docks met meerdere innovatieve diensten waaronder het leveren van waterstof. We gaan in dit samenwerkingsverband ook andere partners betrekken en subsidies aanschrijven voor het realiseren van onze droom, de meest klantvriendelijke duurzame innovatieve dock voor watertaxi systemen.

Lees meer over Seabubbles

Afstudeerstages

In 2020 hebben diverse studenten hun afstudeerstage bij Advier afgerond.

 • Jelmer Koedood
  Future Mobihubs as social connector for the neighbourhood
 • Ilse van Zeumeren
  Tools to stimulate interaction amongst passengers of the Seabubble
 • Sophie Brooijmans
  The societal feasibility of sustainable mobility hubs
 • Xueyao Li
  Design of a living as a service platform including shared mobility

Nieuwe collega’s

Afgelopen jaar kreeg Advier er 2 nieuwe collega’s bij: Jenny Hasenack en Sophie Deahl.

Tot slot de persoonlijke hoogtepunten van 2020 van alle Advier collega’s.