Enschede Fietsstad

Wij helpen Enschede om Fietsstad van 2020 te worden

In opdracht van de gemeente Enschede heeft Advier een meerjarige fietscampagne ontwikkeld. Met als doel om in 2020 de titel van Fietsstad van Nederland te winnen. Advier heeft ervoor gekozen om dit doel centraal te stellen in de campagne. Met de slogan ‘Enschede Fietsstad 2020’ maakt Advier duidelijk dat Enschede kiest voor de fiets. Uiteindelijk is Enschede in de Top 5 beland van beste fietsstad, en sleepte het de prijs voor beste grote fietsgemeente van 2020 in de wacht.

Wat is Enschede Fietsstad?

Met de campagne Enschede Fietsstad wil de gemeente haar bewoners meekrijgen in de ambitie om een echte fietsstad te worden.

De gemeente investeert op weg naar de fietsstadverkiezing flink in nieuwe, goede en veilige fietsvoorzieningen. Zo zijn er sinds de start van de campagne tal van fietsstraten en nieuwe fietsstallingen geopend.

Wat is de rol van Advier?

De rol van Advier ligt op het snijvlak van gedragsverandering, bewustwording en marketing. De start van de ‘Enschede Fietsstad 2020’ campagne bestond uit een teaser-campagne om inwoners van Enschede kennis te laten maken met de slogan Enschede Fietsstad 2020 en hen te wijzen op de bestaande fietsvoorzieningen in Enschede en de toekomstige plannen. Advier ontwikkelde de huisstijl en website van de campagne, en heeft tijdens de campagne alle uitingen, van posters, verkeersborden tot promotiedoeken gemaakt. In vervolg daarop zijn er tal van acties en uitdagingen opgezet om fietsers comfortabeler, veiliger, leuker en meer te laten fietsen. Daarbij wordt zowel ingezet op individuele- als op groepsuitdagingen.

Onderdeel van de campagne is de inzet van slimme technologie (de SMART in Twente app). Deze wordt ingezet om gedragsverandering te belonen. Daarnaast zetten we in op zichtbaarheid op straat. Een groot aantal verkeerslichten gaf fietsers sneller groen bij regen. Niemand in Enschede wist hiervan. Door dit soort zaken zichtbaar te maken, neemt de tevredenheid met het fietsen toe.

Advier adviseert, bedenkt, ontwikkelt en coördineert alle fietsuitdagingen en bijbehorende marketingcampagnes. Ook al wint Enschede de Fietsstadverkiezing niet: als de ‘gewone man’ vaker op de fiets stapt, dan ís Enschede een Fietsstad!

Contact over dit project

Elke Kroft
elke@advier.nl
015-214 05 71

Website:
www.enschedefietsstad.nl

Diensten

Marketing
Gedragsverandering
Fietsstimulering
Campagne ontwikkeling