Omschrijving training
Autodelen staat volop in de belangstelling. In binnen-en buitenland groeit het aanbod voortdurend. Steeds meer mensen doen mee. Van auto-industrie tot leasemaatschappijen: allemaal spelen ze in op de trend van bezit naar gebruik. Jongeren trekken steeds meer naar de stad en zijn minder verknocht aan het bezitten van een eigen auto. In de stad is er sowieso geen ruimte meer voor al die stilstaande auto’s.
De maatschappelijke baten van autodelen zijn groot: van lager autogebruik en -bezit, minder uitstoot van CO2 en stikstof, to ruimtewinst in de stad en alternatief voor onrendabel OV op het platteland.
Toch zitten er veel ‘lastige’ kanten aan autodelen. Want kun je het autobezit laten dalen door deelauto’s toe te voegen? Kun je daadwerkelijk toe met minder parkeerplaatsen als je deelauto’s plaatst in nieuwbouwwijken? Is het echt voordeliger voor gebruikers om auto’s te delen? En moet de overheid wel in actie komen, want er zijn toch commerciële aanbieders? Last but not least: willen we wel afstand doen van onze heilige koe?
Overheden, marktpartijen, vastgoedontwikkelaars en andere spelers worstelen met deze en andere vragen. Omdat er nog weinig antwoorden zijn, blijven echte doorbraken nog uit. Omdat nog weinig mensen de juiste vragen stellen, blijft het bij goedbedoelde experimentjes met het bijbehorende resultaat.
Wegwijs in de complexe wereld van autodelen
In deze masterclass helpt Advier je op weg in de boeiende maar ook complexe wereld van autodelen. Je leert hoe autodelen werkt, welke onderscheidende vormen er zijn en wat de effecten zijn. Wat werkt in welke context? Hoe kunnen gemeenten effectief beleid ontwikkelen? Hoe zet je een vliegwiel in gang? Welke rol kies je als overheid? Aan wie wijs je parkeerplaatsen toe? En hoe koppel je autodelen aan MaaS?
De training geeft je een stevig inhoudelijk fundament om zelf aan de slag te gaan met autodelen. Naast de theorie komt de praktijk volop aan de orde. Ook ga je aan de slag met een case.
Meervoudige perspectieven
In de masterclass kijken we naar autodelen vanuit verschillende invalshoeken: gebruikers, marktpartijen, overheden en gebiedsontwikkelaars. Door deze invalshoeken samenhangend in beeld te brengen, krijgt u een uniek inzicht in het vakgebied.
Resultaat
Dit kun je na de masterclass:
- Je hebt een helder inzicht in de onstuimige wereld van autodelen en de belangrijkste spelers
- Je weet hoe om te gaan met overheden en marktpartijen
- Je kunt werken aan de kritische succesvoorwaarden voor de ontwikkeling van autodelen en u kunt autodeelbeleid ontwikkelen
- Je weet wat een mobipunt is en wat er komt kijken bij de ontwikkeling
- Je weet hoe je autodelen kunt inzetten om ruimte en kosten te besparen bij woningbouwprojecten
Over Advier
Advier organiseert de Masterclass autodelen. Advier heeft meer dan 10 jaar ervaring met vraagstukken op het gebied van autodelen en is betrokken bij toonaangevende projecten in binnen- en buitenland. Zoals het toonaangevende Europese project SHARE-North (EU), de Green Deal Autodelen (II), de monitor autodelen van CROW-KpVV, de ontwikkeling en promotie van mobipunten en de realisatie van deelmobiliteit in nieuwbouwprojecten.
Meer informatie en inschrijven
Vragen? Blijf er niet mee zitten! events@advier.nl of bel met 015-214 05 71
Ook!
Deze training is ook in company beschikbaar. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Advier organiseert regelmatig masterclasses en minisymposiums over actuele thema’s. Een volledig overzicht vind je hier.
Programma (wijzigingen voorbehouden)
- Introductie autodelen – Friso Metz
- Gebruikersperspectief en marktperspectief – Minze Walvius
- Autodeelbeleid – Friso Metz
- Mobipunten: strategie, organisatie, realisatie en marketing – Maurice van der Meché
- Met inspiratie uit Duitsland, Noorwegen, Vlaanderen en Noord-Holland
- Vastgoedontwikkeling, autodelen en parkeren – Minze Walvius
- Zelf aan de slag met een opdracht
Deel deze training
Praktische informatie
Datum: Nieuwe datum volgt
Meer data: ,
Tijd: 9:30 – 17:00
Locatie: Delft
De trainingsruimte bevindt zich op loopafstand van het station
Kosten: €295,- excl. btw, inclusief materialen en catering. Daarnaast krijg je 1 uur persoonlijke coaching aangeboden voor reflectie op je eigen vraagstuk.
Tip! Iedere collega die je meeneemt, krijgt €50 korting op de entreeprijs.
Trainer: Friso Metz

Aanmelden training
Aanmelden kan zodra nieuwe datum bekend is.