De Veluwe duurzaam bereikbaar voor toeristen

Voor het samenwerkingsverband Veluwe op 1 hebben we samen met lokale fietsverhuurders een deelfiets coöperatie opgezet. Dit initiatief stimuleert flexibel en duurzaam recreëren op de Veluwe.

Het concept wordt nu volop gebruikt, zie veluwedeelfiets.nl of bekijk het gesprek wat we met Peter hadden een jaar na de afronding van deze opdracht.

"Een toeristische deelfiets is een fiets met een lokale gastvrouw/heer en stimuleert de lokale economie."

- Jordi Spruit

Een eerste schets van werkingsprincipe

Het concept van de deelfiets coöperatie is afkomstig uit de synergie van twee EU-projecten (MOVE & Share-North) waarin Advier heeft geparticipeerd.

In plaats van een externe partij middels een aanbesteding een aantal deelfietsen te laten neerzetten heeft Advier ingezet op samenwerking met lokale ondernemers. Zij kennen immers de regio en bezoekers en kunnen het aanbod hierop afstemmen. Advier heeft hierbij zowel de betrokken overheden als de ondernemers ondersteund.

Nu kunnen toeristen buiten de reguliere verhuurtijden een fiets pakken en vervolgens een tocht maken. Bij verschillende ontvangstlocaties zijn de fietsen op te halen en in te leveren. De ondernemers kunnen zo alsnog de service leveren die hun klanten gewend zijn.

Contact

Meer info over dit project? Jordi vertelt je er graag meer over.

"Mooi dat de overheid met lokale partijen een gezamenlijk deelsysteem heeft opgezet."

- Veluwe Deelfiets